Aud și citesc asta mereu:
“Așa îți poți organiza frigiderul în mod realist!”
Realist pentru cine?
Realitatea este că fiecare își cunoaște realitatea sa.
Este important să știi ce îți dorești să obții din organizarea frigiderului pentru că realitatea ta e diferită de realitatea mea.
Dacă gătești des acasă și jumătate din frigiderul tău este ocupat cu oale de mâncare gătită, organizarea frigiderului tău ar trebui să țină cont de acest lucru.
Unii gătesc des acasă și depozitează mâncarea pentru mai târziu, dar nu în oale, ci în caserole.
Alții o depozitează în oale. Alții comandă și consumă pe loc.
Unii mănâncă rar acasă, poate doar cina.
Alții sunt la un regim alimentar special.
Unii doresc să schimbe complet modul în care se alimentează și își doresc să reflecte asta și în frigiderul lor.
Organizarea frigiderului nu este un moft și nu este rezervată doar celor care îl folosesc pentru poze sau pentru a promova anumite stiluri de viață, așa cum eu promovez un stil de viață simplificat
Da, de acord că un frigider organizat nu înseamnă neaparat imaginile de pe Pinterest sau Instagram.
Da, de acord că nu necesită recipiente strălucitoare sau compartimentare perfectă.
Totuși, o mică investiție în recipiente este necesară.
Ai nevoie de recipiente nu ca organizarea ta să se identifice cu pozele de pe Pinterest unde majoritatea creatorilor de conținut promovează diverse tipuri de recipiente și accesorii pentru organizare, deși nu este deloc greșit să urmărești și partea estetică.
O organizare estetică combinată cu una funcțională îți oferă o experiență 360 de grade în utilizarea frigiderului tău.
Este nevoie de recipiente pentru structurarea spațiului, un spațiu structurat este mai ușor de folosit, mult mai predictibil.
Ce fel de recipiente să alegi?
Atenție, ai nevoie de recipiente transparente, dreptunghiulare sau pătrate. Eu aleg mereu dreptunghiulare dacă am nevoie să folosesc spațiul pe adâncimea frigiderului și mai ai nevoie și de cutii stivuibile acolo unde vrei să câștigi spațiul pe înălțime.
Nu uita de mânerul recipientului, îți optimizează considerabil efortul când vrei să-l scoți din frigider și urmărește la produsele mai puțin înalte ca partea din față a recipientului să fie decupată, ai mult mai ușor acces să apuci alimentele din ele.
CE RECIPIENTE POȚI FOLOSI ÎN ORGANIZAREA FRIGIDERULUI TĂU
1. LAZY SUSANS
TAVA ROTATIVĂ JUMBO – Tăvile rotative sunt concepute cu un scop anume și nu ar trebui să fie folosite aleatoriu în frigider doar pentru aspectul lor distractiv. Este important să urmărim scopul pentru care au fost create aceste sisteme, evitând astfel investiția în soluții inutile. Recomandarea mea este să folosești tava rotativă pe raftul superior al frigiderului, unde adesea vizibilitatea și accesul sunt limitate, în special pentru persoanele de statură mai mică. Depozitează aici borcane și/sau sticle cu diverse sosuri pe care le consumi. Rotind pur și simplu tava, poți obține vizibilitate și acces facil la aceste alimente.
TAVA ROTATIVĂ IKEA – În continuare îți voi prezenta o variantă mai complexă. Acest tip de tavă ocupă întregul raft și poate înlocui cutiile generale, scopul este să eviți împingerea constantă a alimentelor în spatele frigiderului, reducând riscul de a le lăsa să expire. Tot ce este așezat pe această tavă poate fi accesat printr-o mică rotație. Borcanele, conservele și cutiile de cremă de brânză, dacă sunt stivuite corect rămân stabile la rotirea sistemului si prin simpla lor stivuire eficientizezi spațiul în mod optim.
2. CUTII TRANSPARENTE FĂRĂ CAPAC
CUTIA ADÂNCĂ ȘI LATĂ – Poți alege cutii adânci și late dacă ai o categorie de produse unde ai stocuri mai multe și obișnuiți să mâncați mai des, cum ar fi în familia mea, brânzeturile. Sau tot exemplul meu, cutia lui Matei, copilul meu de 4 ani, doar cu alimentele lui, unde fac de obicei stocuri pentru o săptamână întreagă. Poate fi categoria de produse fără lactoză dacă este un membru al familiei care nu mai consumă lactoză sau poate fi cutia folosită doar la pregătirea prăjiturilor. Sau pur si simplu pentru produse înalte, mai ales dacă vrei să scoți tava din frigider pentru servirea lor.
Pe cele mai puțin înalte, CUTIE LATĂ DAR MICĂ PE ÎNĂLȚIME, le puteți folosi pentru mezeluri si brânzeturi feliate și vidate sau pentru lipii.
CUTIA ADÂNCĂ ȘI ÎNGUSTĂ – Pentru sticlele de kefir, sana sau alte băuturi la sticlă pe care obișnuiești să le consumi. Sunt înguste, poți folosi mai multe si să împarți lactatele în categorii (kefir, sana, ayran) dacă este o categorie importantă pentru familia ta.
CUTIE COMPARTIMENTATĂ – Cele mici, ca în poza de mai jos, sunt folosite dacă ai subcategorii de produse mici, cum ar fi sosurile pentru salate la plic pe care le poți separa în funcție de sortiment. Ele pot fi folosite și dacă obișnuiești să ai snacks dulci care necesită depozitare la frigider, cum ar fi unele prăjituri Kinder. Da, sunt vinovata deținătoare a cutiei cu prăjiturile Kinder din poză.
3. CUTII TRANSPARENTE CU CAPAC, CASEROLELE
CASEROLA CAPAC IKEA – Ideale pentru a stoca mâncarea gătită sau legumele pe care ți le pregătești înainte pentru consum imediat. Aici este o alegere personală, deși sunt la curent cu recomandarea de a păstra legumele în coajă pentru a asigura prospețimea lor pe termen mai mare.
Noi nu mai depozităm mâncarea gătită în oale din mai multe motive. În primul rând, sunt grele și fac manipularea lor greoaie, ocupă mult spațiu și fac dificilă organizarea și accesul la alte alimente din frigider. Capacul oalei poate face dificilă stivuirea sau organizarea mâncării în frigider
Al doilea motiv ține de siguranța alimentară. Este important să depozităm mâncarea gătită în recipiente care se închid ermetic pentru a asigura prospețimea ei mai mult timp, dar și pentru siguranța ei. Capacul oalei nu are această proprietate.
Atenție, alege recipiente transparente, dreptunghiulare sau pătrate pentru a eficientiza spatiul din frigider. Altă formă fură inutil din spațiu.
4. RECIPIENT SUSPENDAT PE RAFT
Îmi plac mult cele pentru ouă, așa te asiguri că nu mai depozitezi ouăle pe ușa frigiderului, aici fiind cea mai caldă zonă a frigiderului. Îl recomand pentru a câștiga spațiu pe înălțime, în plus este și ușor de folosit și vine în completarea perfectă a compartimentării frigiderului în organizarea lui.
Aceste două accesorii pentru oua au sertar, nu trebuie să scoți tot sistemul.
Următorul accesoriu se scoate complet pentru a avea acces la conținutul lui, nu are sertar.
MINI RAFT SUSPENDAT – aici poți depozita sandwich-uri pregătite pentru a doua zi sau cosmeticele pe care le ții în frigider.
5. ALTE RECIPIENTE SPECIFICE DE DEPOZITARE
UNTIERA – Cutia specială pentru unt, nimic nu-mi displace mai mult decât să împachetez untul după fiecare utilizare și bineînțeles, să-l ung și pe degetele mele.
CUTIA PENTRU BĂUTURI LA DOZE – Poate fi utilă dacă sunteți consumatori de băuturi la doză și nu aveți loc să le depozitați pe ușa frigiderului. Dacă sunt în număr mare, le poți depozita fără cutii, întotdeauna în aceeași zonă și le poți stivui dacă te ajută înălțimea.
RECIPIENTUL PENTRU LEGUME SI FRUCTE – pentru menținerea prospețimii lor mai mult timp în frigider. Recipientul este prevăzut cu un filtru de carbon care captează și absoarbe gazul etilen.
Gazul etilen sau etilena este o substanță folosită adesea în agronomie pentru conservarea fructelor și a legumelor. Această substanță este însă toxică pentru organism. Cu ajutorul acestui recipient, datorită tehnologiei cu filtru de carbon, gazul etilen va fi absorbit.
Toată lumea poate avea un frigider organizat.
Prima regulă și cea mai importantă este să te raportezi la propria ta realitate și la modul tău de a te hrăni. Dacă punctul tău de plecare în organizarea frigiderului tău este poza frigiderului meu, aruncă o privire la postarea aceasta.