5 modălitați rapide de organizare.
În discuțiile din timpul consultațiilor, primesc des întrebarea „Cum să mă mai descurc cu afurisitele de piese Lego®?”.
Apar ca ciupercile după ploaie și pare că își fac și loc permanent pe podea ca ele la trunchiul copacului.
Înainte de a răspunde concret la subiectul organizării pieselor de Lego®, menționez că organizarea lor nu rezolvă integral problema bucăților mici de peste tot.
Ce cred eu cu tărie este că organizarea oferă o experiență de utilizare a obiectelor pe care le organizăm și că organizarea și ordinea sunt două lucruri diferite.
Aici intervine responsabilizarea celor mici de a întoarce piesele de Lego® din zona de joacă înapoi în sistemul de organizare. Este un proces care durează și din experiență proprie, pe lângă discuțiile legate de importanța obiceiului de a face ordine după ce o activitate se încheie, am observat că puterea exemplului funcționează cel mai bine.
Cu un sistem de organizare, o să le fie mult mai ușor, iar un sistem de organizare oferă o experiență mai plăcută de restabilire a spațiului.

NU EXISTĂ METODA DE ORGANIZARE PERFECTĂ, DAR EXISTĂ METODA DE ORGANIZARE OPTIMĂ PENTRU COPILUL ȘI FAMILIA TA
Stabilește-ți obiectivul de organizare.
Când vine vorba de organizarea pieselor LEGO®, întrebarea cheie este: ar trebui să le organizez după culoare, formă sau set?
Deci, la întrebarea cheie, intervine formarea categoriilor.
Dacă vrei să le organizezi în funcție de forma piesei, trebuie să iei în considerare că o să-ți ia puțin mai mult timp acest lucru, în plus și spațiul de depozitare trebuie să fie mai mare. Avantajele acestei categorii sunt că poți găsi mult mai ușor piesa de care ai nevoie pentru construcție și sporește dorința copilului de a construi.
Le poți grupa în funcție de piese individuale sau piese generale, sau orice altfel de categorie crezi că vi se potrivește. Creierul nostru funcționează diferit, așa că stabilește categoriile în funcție de ce crezi că te ajută pe tine și pe copilul tău mai mult.
De exemplu, plăci de bază la grămadă sau separat plăci de bază înguste, late, pe colț?
Las aici un link unde o să găsiți un PDF cu categoriile de piese LEGO® pentru o mai bună orientare și inspirație.
https://brickarchitect.com/labels/: Cum organizezi piesele de LEGO®Dacă vrei să păstrezi seturile separat împreună cu manualul de instrucțiuni, organizarea se simplifică.
Noi preferăm o abordare mai flexibilă pentru a încuraja creativitatea copilului nostru, fără constrângeri rigide legate de seturi, mai ales după ce l-a construit o dată, imediat după desigilare.
Există avantaje și dezavantaje pentru orice sistem de organizare. Uneori, organizarea după culoare este eficientă pentru construcție, iar alteori funcția cărămizilor contează mai mult decât culoarea. Când organizezi după culoare, este posibil să ia mai mult timp găsirea piesei de care ai nevoie atunci când construiești după o schiță dată.
Noi am ales sortarea și gruparea lor după culoare abia după ce ne-am răspuns la obiectivul organizării, am analizat numărul lor și am anticipat încotro se va duce pasiunea lui Matei atunci când vorbim de jocul cu piesele Lego.
Deci, când alegi sistemul de organizare, trebuie să te gândești cum construiește copilul tău, câte seturi/piese LEGO® aveți și care e frecvența de achiziționare a lor în următoarea perioadă.
5 metode simple de organizare a pieselor LEGO®
Indiferent de ce sistem de organizare alegi pentru piesele LEGO®, ține cont de câteva lucruri importante: să fie modular, ușor de accesat, și aș adăuga eu, cu majuscule, SĂ FIE TRANSPARENT.
Dacă ții foarte mult la aspectul casei tale și nu vrei să vezi din canapeaua sufrageriei tale piese verzi și soldați de armată, atunci poți opta pentru un sistem opac.
Uite aici un exemplu de sistem opac bun pentru organizarea pieselor Lego®, sistemul Alex de la IKEA. Comoda Alex
Orice sistem de organizare alegi, cu siguranță o să te ajute mai mult decât cutiile de carton originale.
1. Dulap cu sertare

Să fie cât se poate de înalt, să conțină multe sertare, să fie transparent, să fie ușor și să fie pe roți. Sertarele te ajută să delimitezi categoriile și sunt și ușor de accesat. Dacă ai nevoie de o mai bună compartimentare, te poți folosi de cutii în interiorul sertarelor.
Cel mai eficient mod de organizare ar fi cu o mulțime de sertare mici, dar acest sistem aduce cu sine costuri și efort de întreținere. Când ai mai mulți copii și aceștia nu prea sunt interesați de organizare, un sistem prea structurat poate fi dificil de menținut sub control.
Nu se potrivește sistemul dacă vrei să organizezi piesele după set și/sau dacă ții la designul interior și nu vrei să vezi din canapeaua sufrageriei tale piese verzi și soldați de armată, atunci poți opta pentru un dulap cu sertare opac.
Este sistemul ales de noi.
Dulapul este de la Brico Depot. Dulap Kontor.
Gasiti variante si pe Amazon. Dulap plastic compartimentat.
2. Pungile ZIP.
O metodă de organizare care nu cere o investiție mare și nici un spațiu generos de depozitare, dar care vine cu vizibilitate mai mică asupra pieselor și cu o experiență de utilizare a sistemului mai puțin plăcută.
Este o metodă de luat în considerare dacă te gândești să organizezi în funcție de set. Nu uita să introduci și manualul de utilizare.

3. Sistem TROFAST Ikea.
Singurul dezavantaj al sistemului este volumul pe care-l ocupă în spațiu. Vrei să folosești acest sistem doar pentru organizarea pieselor de LEGO?
Este un sistem estetic, invită la joacă, copilul are accesibilitate bună la el, cutiile se pot da jos cu ușurință și pot fi puse la loc la fel de repede, este versatil.
Dacă categoria pe care tu alegi să o formezi este cea bulk, toate piesele la un loc, atunci poate fi luat în considerare cu încredere acest sistem, mai ales că nu o să necesite utilizarea lui integrală doar pentru piesele Lego.
4. Cutii compartimentate și stivuibile.
Cutia Pl Xago Insert compartimentată de la Brico Depot poate fi o altă variantă excelentă. Când vrei să faci categorii integral sau parțial, dacă vorbim de multe sau de puține piese de Lego, dacă ne gândim la accesibilitate, la eficientizarea spațiului sau vizibilitate – metoda simplă de cutii compartimentate și stivuibile este perfectă.
Pont – lasă o cutie goală deasupra pentru a aduna mai ușor piesele din casă pentru care nu ai timp să le organizezi din mers.

5. Cutii cu capac.

Clasicele cutii Samla de la Ikea pot fi o variantă bună dacă nu vrei microorganizare, dar piesele de Lego sunt multe. Au capac, sunt transparente, rezistente și prietenoase cu buzunarul tău.
În plus, dacă nu sunt multe piese Lego și vrei să oferi cu adevărat o experiență de organizare și utilizare a pieselor de LEGO – tăvile rotative lazy susans sunt un deliciu organizate pe color coding.

Ține cont că un sistem de organizare care se potrivește azi, este posibil să nu se mai potrivească mai târziu, mai ales când vorbim de piesele LEGO care se pot înmulți considerabil, iar pasiunea celor mici se poate transforma în timp și pot deveni colecționari, revânzători sau pur și simplu să se transforme într-un hobby.