loader image

Cele mai bune 10 sfaturi dacă vrei să-ți organizezi frigiderul

Vin dintr-o familie care s-a născut, a crescut, s-a educat la sat.
Mai exact străbunicii, bunicii și părinții mei.


Iubeam și iubesc în continuare murăturile, mâncarea gătită, zacusca și zarzavaturile pentru ciorbă, doar că întodeauna erau unele peste celelalte în micul nostru frigider.

poza preluata de pe unsplash.com


Fix în acest moment am o conversație cu o doamnă din comunitatea de pe Instagram care și-a adus aminte de tatăl ei care o întreba mereu pe soția lui ce este de mâncare și cum poate să ajungă la ea când deschidea frigiderul.

M-a amuzat, nici nu mai este nevoie de explicații academice pentru a justifica de ce avem nevoie de un frigider organizat.
Dacă mă întorc la frigiderul familiei mele, îmi amintesc că simpla deschidere a frigiderului îmi oferă o stare de anxietate la gândul că dacă o să iau ceva de acolo nu o să le mai pot aranja la fel de bine ca mama. Era o Jenga în frigiderul nostru, cu borcanele pregătite să cadă și să-mi prindă un deget de fiecare dată când întindeam mâna după cutia de iaurt.

Nu era diversitate de alimente, provin dintr-o familie unde situația financiară nu ne-a “permis” să avem această diversitate de fiecare dată când pofteam, ci foarte multe borcănașe, oale și farfurii cu farfurii peste care aveau rol de capac. Multă veselă, multe ambalaje și recipiente inadecvate unui spațiu atât de mic precum este frigiderul.

Știți acele farfurii cu alte farfurii deasupra ca rol de capac, nu? Ele erau cele mai amenințătoare, ele îmi provocau de fapt mare parte din anxietate.


Cu recipiente sau fără recipiente, cu accesorii de organizare și fără ele, urmează o listă cu 10 cele mai bune sfaturi în organizarea frigiderului:

1. Reconfigurați rafturile astfel încât articolele pe care le cumpărați frecvent să se potrivească mai bine. Să nu vă fie teamă să eliminați un raft sau un sertar de pe ușa frigiderului dacă este necesar și ajustați înălțimea rafturilor pentru a se potrivi cu dimensiunile alimentelor și recipientelor pe care le folosiți cel mai des. Câteodată asta înseamnă jumătate din tot procesul de organizare a frigiderului.

2. Nu cumpărați recipiente înainte să decideți ce vreți să depozitați în ele, unde o să le poziționați și de ce dimensiuni aveți nevoie. Este posibil să aveți nevoie doar de suportul pentru ouă și cutia pentru micul dejun.


3. Chiar dacă sunteți obișnuiți să folosiți cutii pentru a organiza casa, evitați să le utilizați excesiv în frigider. Aici, datorită fluxului intens de alimente diverse care intră și ies, este important să aveți flexibilitate în aranjarea acestora.

4. Adăugați ACCESORII SUB RAFT pentru a utiliza spațiul pe înălțime neutilizat.

poza preluata de pe kitchenshop.ro

5. Utilizați recipiente transparente, dreptunghiulare sau pătrate. Forma dreptunghiulară este forma câștigătoare în organizarea frigiderului pentru că este forma care folosește spațiul eficient. Recipientele transparente te ajută să vezi conținutul și să nu pierzi din vedere alimentele mai vechi.

6. Nu fiecare aliment trebuie să fie într-o cutie. Dacă alimentele vin ambalate în cutii mari, cum ar fi brânza la sarmură, clar nu se justifică depozitarea lor altfel decât de sine stătătoare.

7. Depozitați carnea crudă într-un recipient sau farfurie, altfel există riscul să se scurgă și să contamineze alte alimente din frigider.

8. Alege cutii food grade. Căutați simbolul internațional pentru materialul „în condiții de siguranță alimentară” , acesta este un pahar de vin și o furculiță. Simbolul identifică faptul că materialul folosit este sigur pentru contactul cu produsele alimentare. 

9. Începeți organizarea cu ușile frigiderului, este o zonă deja compartimentată și știți deja ce vreți să depozitați aici. Urmărește postarea pe Instagram dacă vrei mai multe detalii.

Tu depozitezi corect alimentele în frigider? →

10. Ultimul, dar nu cel mai puțin important. Daca vrei claritate și spațiu, nu mai depozita mâncarea gătită în oala în care ai gatit. În primul rând, sunt grele și fac manipularea lor greoaie, ocupă mult spațiu și fac dificilă organizarea și accesul la alte alimente din frigider. Capacul oalei poate face dificilă stivuirea sau organizarea mâncării în frigider

Al doilea motiv ține de siguranța alimentară. Este important să depozităm mâncarea gătită în recipiente care se închid ermetic pentru a asigura prospețimea ei mai mult timp, dar și pentru siguranța ei. Capacul oalei nu are această proprietate.

Da, ultimul punct vine cu investiție din partea ta pentru caserole adecvate depozitării mâncării gătite. Pentru mine a fost una dintre acele investiții cu efect imediat în modul cum gestionez activitățile în bucătărie.

CE FEL DE CASEROLE SĂ ALEGI, PLASTIC SAU STICLĂ?

ALEGE STICLA DACĂ
  • Nu contează că sunt mai grele.
  • Nu vrei să minimizezi riscul că se pot sparge.
  • Le folosești în principal pentru depozitare acasă.
  • Depozitezi alimente care păteaza și/sau au un miros puternic.
ALEGE PLASTIC DACĂ
  • Vrei ceva care are mai puține șanse să se spargă.
  • Vrei o opțiune mai ieftină dacă membrii familiei tind să piardă caserolele.
  • Obișnuiești să îți iei pachet la muncă în ele și vrei ceva mai ușor de transportat.

În cele din urmă, alegerea între plastic și sticlă este una personală, bazată pe stilul de viață. Alege ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine și familia ta.

Nu uita, dacă alegi plastic, alege să fie food grade!

Ai nevoie doar de inspirație?

Îți trimit săptămânal sfaturi, tips and tricks, ce mai descopăr util în procesul nostru de simplificare și cum fac eu să fiu, nu doar să fac.

    © 2023-2025 NEST ORGANIZING | Toate drepturile rezervate.

    Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența online. Pentru detalii suplimentare și opțiuni de gestionare a acestora, consultați Politica de cookies. Sunt de acord

    Politica de Cookies