Fără nici măcar o intenție de a ascunde că am două obiective cu ce o să citiți azi în articol, ideea de a atinge subiectul curățeniei a plecat de la unul singur.
Mai exact, după ce am observat cât spațiu din casă dedică o familie pentru produsele de curățenie, mare parte din ele folosite o singură dată sau chiar deloc.
Pentru că știu că nu ajută pe cât încurcă, mi-am propus să dezbat subiectul de minim două ori pe an, cu riscul de a mă repeta.
Curățenia protejează sănătatea în case, școli și la locul de muncă, însă cele mai multe produse de curățenie conțin substanțe chimice nocive nouă. Acestea pot afecta sănătatea, iar eu am realizat impactul lor abia când medicul endocrinolog mi-a vorbit despre xenoestrogeni.
Am ales să renunț la produsele de curățenie clasice, iar calitatea vieții mele de acasă s-a schimbat considerabil, mai mult, ciclul menstrual s-a reglat.
Nu am făcut niciodată parte din categoria oamenilor care încearcă produse de curățenie din curiozitate sau din iluzia că ele îți fac treaba mai ușoară, dar și așa, adunam și eu un număr destul de mare de sticle pentru diverse utilizări.
Am lucrat 11 ani la unul dintre cei mai mari producători de produse de curățenie la nivel global, primul chiar pe o mare parte din produse. Eficiente, inovative și cu o serie de implicări în societate prin proiecte de CSR, nu o să contest niciodată că nu fac ceea ce promit.
Ce mă frământă pe mine este că, în realitate, nu avem nevoie de ele. Nu e nevoie să cheltui bani, să porți mănuși în timpul curățeniei, să îți aglomerezi dulapurile și listele de cumpărături cu ele și, mai ales, să îți pui sănătatea în pericol.
Curățarea casei de zi cu zi o confundăm de cele mai multe ori cu dezinfectarea și igienizarea acesteia. Din păcate, s-a format un obicei greșit de a folosi produse chimice pentru curățarea casei chiar dacă nu este mereu nevoie de acest lucru.
Vă rog să consultați articolul Center for Disease Control and Prevention ca să înțelegeți când trebuie să igienizați și să dezinfectați, și e posibil să aveți o mare surpriză aflând că produsele toxice pe care le folosiți nu justifică nevoia de a avea o casă curată.
BAZA CURĂȚENIEI CASEI MELE ÎN IMAGINILE DE MAI SUS
Lavete, bureți și alte textile
Geamurile și oglinzile sunt șterse doar cu cârpa magică și, uneori, cu spirt. Aceste cârpe sunt foarte eficiente în captarea murdăriei. Am 3 cârpe magice: una pentru oglinzi (care este mereu cea mai curată), una pentru geamuri și una pentru mobilă.
Buretele magic îl folosesc pentru a curăța urmele de creioane colorate, petele încăpățânate de pe întrerupătoarele de lumină sau de pe pereți. Dacă vreau să fac o oală să strălucească, acesta este buretele perfect pentru această sarcină.
Buretele magic fiind consumabil, la baie folosesc alt burete – Scrub Daddy. Chiuveta, cada și marginea toaletei- toate le curăț cu acest burete.
În bucătărie, varianta Scrub Mommy este potrivită. Eu nu am folosit-o până acum, dar urmează. Nu pun la îndoială calitatea ei.
Blatul din bucătărie îl șterg doar cu lavete clasice, pe care le tai întotdeauna pe jumătate pentru a se usca mai ușor și a evita risipa.
Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu are proprietăți dezinfectante și antimicrobiene. Este un abraziv natural excelent pentru murdărie și neutralizează mirosurile neplăcute. După ce fac o pastă cu bicarbonat de sodiu, apă călduță, săpun de mâini sau detergent de vase, frec cu această pastă și buretele Scrub Daddy chiuvetele, cada, dușul, aragazul, cuptorul și mașina de spălat vase.
Eu folosesc bicarbonatul de sodiu de la Mega Image (îl găsiți în pozele de mai sus), nu fac rabat de calitate.Oțetul alb
Oțetul alb este un dezinfectant natural eficient împotriva bacteriilor, fungilor și a altor organisme dăunătoare. Neutralizează mirosurile neplăcute, iar aciditatea lui îl face eficient în îndepărtarea petelor și a murdăriei de pe diferite suprafețe.
Cel mai des îl folosesc în vasul de WC pentru dezinfectare. Torn o cană de oțet, presar peste jumătate de cană de bicarbonat de sodiu și las să acționeze 15-20 de minute după care frec cu peria de WC și clătesc. Folosesc un oțet dedicat menajului cu 12% aciditate.Vodka
Oțetul poate fi prea agresiv pentru anumite suprafețe și, în plus, poate avea un miros neplăcut dacă îl răspândești în toată casa. Un miros de vodkă nu cred că deranjează prea tare, pe mine chiar deloc, așa că am început să-mi prepar rețeta de mai jos pentru blatul de bucătărie și mesele de lucru:
• 1/4 cană de vodkă
• 3/4 cană de apă
• 1/4 linguriță de ulei esențial
Amestecați aceste ingrediente într-o sticlă cu pulverizator și aplicați pe suprafețele dorite.
Aici citești despre Simplificare !
Nu e nevoie să folosești chimicale după fiecare prânz servit acasă sau la orice sesiune săptămânală de curățenie a casei. Pentru dezinfectare, poți folosi alcoolul etilic (spirtul), care are proprietăți dezinfectante și curăță eficient orice tip de suprafață sau soluția cu vodka.
Folosesc un coș – kitul meu de curățenie – pe care îl mut din cameră în cameră când îmi curăț casa. În capacul unde țin buretele Scrub Daddy îmi fac pasta de bicarbonat de sodiu, săpun și apă, iar înainte să plec la treabă cu coșul meu, torn oțetul și presar bicarbonatul în vasul WC-ului.
Aici e tot ce folosesc la curățenia casei: în spatele coșului se află un detergent de vase, soluție și sare pentru mașina de spălat vase și o sticlă de oțet. Am un sistem supraetajat pentru stocul de bicarbonat și materialele textile folosite împreună cu soluțiile descrise anterior în articol, și care sunt în coșul metalic. Pe lângă asta, am și două produse ecologice și multifuncționale pentru perioadele mai aglomerate, când nu am timpul sau răbdarea necesară să-mi fac pasta cu bicarbonat și oțet pentru suprafețele mai murdare, cum ar fi plita.
Dacă variantele propuse nu sunt o opțiune pentru voi, atunci vă recomand să folosiți un produs multipurpose din piață.
Nu avem nevoie de o gamă largă de produse pentru fiecare încăpere a casei. Alegerea unui produs multipurpose de înaltă calitate nu doar că economisește bani și spațiu, dar contribuie și la un stil de viață mai simplu și mai sustenabil.
În zilele noastre, suntem bombardați de reclame care ne promit soluții miraculoase pentru fiecare colț al casei noastre – un produs pentru baie, altul pentru bucătărie, unul pentru podele, unul pentru geamuri și așa mai departe. Dar oare chiar avem nevoie de toate aceste produse? Răspunsul este nu!
Majoritatea produselor de curățenie sunt formulate pentru a face față murdăriei comune, indiferent de locul în care o întâlnim. De ce să ai 5 produse diferite când un singur produs poate face treaba?
Puteți lua legătura cu gabriela.ecomarket pe Instagram pentru a intra în posesia soluțiilor multipurpose eficiente și care nu îți pun sănătatea în pericol.
Informațiile furnizate în ghid sunt bazate pe surse fiabile și de renume internațional. În cazul în care dorești să investighezi în profunzime acest subiect, îți recomand să consulți sursele de informații pe care le-am utilizat sau orice alte surse în care ai încredere.
Acestea vă pot oferi o mai mare încredere în a schimba modul în care vă curățați, igienizați și dezinfectați casa astăzi.
Dezinfectarea si igienizarea casei sunt subiecte vaste, insist asupra recomandării de mai sus, acest lucru vă poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții, atât din punct de vedere al sănătății cât și al modului în care vă gestionați întreținerea casei de zi cu zi.
SURSE:
Centers for Disease Control and Prevention
www.cdc.gov
Environmental Protection Agency
www.epa.gov
American Lung Association
www.lung.org
National Library of Medicine
www.ncbi.nlm.nih.gov