Ești specialist în organizarea casei, de ce vorbești despre declutter, minimalism, rutine și slow living?
Vă spun simplu și cât se poate de sincer.
PENTRU CĂ ORGANIZAREA CASEI, IZOLATĂ DE CELELALTE CONCEPTE, NU ARE CUM SĂ-ȚI ADUCĂ BENEFICII REALE PE TERMEN LUNG
Până nu m-am relaxat și nu mi-am schimbat perspectiva asupra spațiului în care mâncam, dormeam și îmi creșteam copilul, nu m-am bucurat de spațiul mental pe care simplificarea casei o promitea. Casa trebuie să fie suportul meu, nu eu suportul ei.
EXPERIENȚA MEA DE LA ÎNCEPUT CU PROCESUL DE DECLUTTER
Până nu am realizat că declutter înseamnă să păstrez doar lucrurile esențiale ca eu să funcționez normal și natural în casa mea, nu m-am bucurat de spațiul aerisit al casei mele.
Am făcut declutter superficial ani la rând, am păstrat patent și clești de tăiat cabluri când niciun membru al familiei nu ar fi avut îndemânarea și cunoștințele necesare să le folosească.
UN EXEMPLU DE RUTINĂ PENTRU CASA MEA
Până nu am realizat că o rutină bine stabilită poate face gestionarea casei mai eficientă și poate reduce stresul asociat cu îngrijirea și menținerea acesteia, nu m-am bucurat de “a fi” la mine în casă pentru că tot timpul “făceam” ceva.
Luni de zile folosesc aceeași lenjerie de pat, whhhatttt? Da, o spal dimineața, se usucă în timpul zilei, seara o întind pe pat. Fac asta o dată la 7 zile, vinerea. Nu mai trebuie să o împăturesc, nici să o depozitez, nici nu am nevoie de 5 seturi de lenjerie de pat, ci doar de două. Am două, bune, curae și își îndeplinesc scopul pentru care au fost inventate.
De ce schimb vineri lenjeria de pat? În weekend petrecem mai mult timp dimineața în pat, la prânz citim destul de mult în pat, în weekend ne petrecem cel mai mult timp în pat și vrem să ne bucurăm de o lenjerie proaspătă în tot acest timp.
IMPORTANȚA ORGANIZĂRII ÎN CASA MEA
Până nu am realizat că organizarea casei mi-a făcut cel mai bun inventar al casei, mi-a întors lucrurile la locul lor în cel mai scurt timp și orice membru a familiei nu și-a mai consumat resurse în căutarea lucrurilor necesare funcționării lor, nu am încetat în a face ordine toată ziua.
Am auzit pe cineva, în timpul unui curs, că i se pare că, citând, “e o ciorbită” în mediul online românesc când se discută despre toate acestea combinate. Vă spun sincer, nu am înțeles nici 12 luni mai târziu de ce ar trebui să discutăm despre ele separat când toate au un singur scop la final. SCOPUL LOR ESTE SĂ-ȚI SIMPLIFICE VIAȚA.
Hai să complicăm orice, așa mi-a sunat opinia prezentată mai sus din timpul cursului. Să complicam tot, adevărul este că nici ciorba nu o mai putem prepara dacă nu cautăm rețete pe internet, tutoriale pe youtube despre cea mai buna ciorba și cele mai noi bloguri culinare, din străinătate dacă se poate că sună mai bine în limbi străine.
Eliminarea excesului de obiecte, minimalismul, rutinele stabilite în funcție de stilul tău de viață și organizarea casei sunt concepte care ne ajută să avem o viață mai ușoară.
Desigur, există multe moduri diferite de a aborda aceste teme și nu există o rețetă universală pentru toate situațiile. Ele se aplică oamenilor, oameni cu preocupări diferite, cu viață socială diferită, cu un background emoțional diferit.
Oricât de mult am avut și eu intenția la început să le separ, pentru că OPINIA celorlalți, am mers pe intuiție și propriul meu drum. Le tratez holistic, ca pe o salată de fructe, azi nu facem ciorbă.
Scopul tău este să îți simplifici viața, prin simplificarea casei tale, prin metodele care sunt cele mai potrivite pentru tine și stilul tău de viață.
DE CE NU DOAR ORGANIZARE, NU DOAR DECLUTTER, NU DOAR RUTINE?
Nu, nu o să vă simplificați casa daca vă transformați casa în showroom de recipiente. Nu, nu o să vă simplificați casa dacă azi decideți să aruncați 80% din lucrurile voastre și în lunile următoare acumulați încă pe atât. Nu, nu o să vă simplificați casa dacă ne păstrăm aceleași obiceiuri și rutine ca până acum. Nu, nu o să vă simplificați casa dacă nu schimbăm perspectiva din care ne abordăm casa.
Dacă scopul meu era să vă aduc informații teoretice și academice, poate mă gândeam să le tratez separat și tare simplu cred că îmi era. Dar pe cine să plictisesc aici, pe cine să complic și cui să-i fur timpul? Eu nu sunt aici să vă complic existența, eu vreau să am cât mai multe resurse să-mi ating scopul principal, să inversez rolurile între tine și casa ta: casa să te servească pe tine, nu tu pe ea.
Primiți cu ingredientele salatei de fructe?
Primiți cu brațele deschise această analogie a ingredientelor salatei de fructe? Îmi place să mă gândesc la organizarea casei ca la prepararea unei salate de fructe delicioase. Haideți să dezvoltăm acest concept:
Speli fructele și arunci părțile necomestibile – ELIBERĂM SPAȚIUL –
La fel cum spălăm fructele pentru a le pregăti pentru salata noastră, eliminăm elementele inutile din casă. Aruncăm, donăm, reciclăm tot ceea ce nu mai are rost sau nu contribuie la buna funcționare a spațiului nostru. Aceasta înseamnă eliberarea spațiului pentru lucrurile cu adevărat valoroase.
Tai în bucăți părțile comestibile –CATEGORISIM, STRUCTURĂM SPAȚIUL ȘI ORGANIZĂM –
După ce am curățat și pregătit fructele, le tăiem în bucăți și le categorisim. La fel, când organizăm casa, începem să categorisim și să structurăm obiectele. Le găsim un loc special, astfel încât să știm întotdeauna unde să le găsim când avem nevoie de ele.
Le aduci un plus de gust cu topping, o savurezi – NE BUCURĂM DE ESENȚIAL ȘI DE REZULTATELE UNUI SPAȚIU LIBER ȘI ORGANIZAT-
După ce am pregătit ingredientele, le adăugăm topping-uri pentru a le îmbogăți gustul. La fel, organizând casa, începem să ne bucurăm de beneficiile unui spațiu curat și organizat. Ne simțim mai bine într-un mediu care este simplificat și ordonat.
Cureți castronul gol – MENȚINEM UN SPAȚIU FUNCȚIONAL PRIN APLICAREA DE RUTINE ȘI FLUXURI PERSONALIZATE STILULUI TĂU DE VIAȚĂ-
Și, în cele din urmă, după ce am savurat fiecare bucățică din salata noastră, curățăm cu grijă castronul, pregătindu-l pentru următoarea utilizare. La fel, în organizarea casei, menținem spațiul funcțional și ordonat prin implementarea rutinelor și fluxurilor care se potrivesc stilului nostru de viață.
Doar după ce am străbătut această abordare pas cu pas, am simțit că mi-am redus semnificativ timpul și energia investite în gestionarea casei mele. Mi-am eliberat casa, m-am eliberat de activitățile inutile și, în cele din urmă, am descoperit puterea unui sistem de organizare bine plasat, care îmi servește nevoile.
CÂTEVA GÂNDURI PENTRU VOI:
DIFERENȚA DE EFECT ÎNTRE MINIMALISM ȘI ORGANIZAREA CASEI:
Dacă simțiți că vă potriviți cu un stil de viață minimalist, veți mai avea nevoie de organizarea casei la scară mică, deoarece vă veți elibera de povara excesului.
IMPORTANȚA ORGANIZĂRII:
Organizarea joacă un rol crucial, chiar și atunci când adoptați un stil de viață minimalist. De exemplu, gătitul poate necesita acumularea diverselor ustensile și aparate de bucătărie, iar copiii necesită tot felul de lucruri de la naștere până la școală. În plus, activitățile de craft și pasiunile personale pot aduce obiecte și spații special organizate.
RUTINE ȘI FLUXURI:
Sunt un consultant în organizarea casei, dar nu cred în puterea organizării pe termen lung dacă nu înțelegem și nu adoptăm puterea unui spațiu cât mai liber, nu doar impachetat eficient pe baza unui sistem de organizare. Rutinele și fluxurile personalizate stilului nostru de viață joacă un rol crucial în menținerea ordinei și a funcționalității în casa noastră.
Scopul meu nu este să vă inspir să transformați casa într-un showroom de recipiente, ci să vă ajut să înțelegeți importanța unui stil de viață minimalist și cum să-l personalizați. Minimalismul nu înseamnă să trăim în case goale sau să renunțăm complet la toate obiectele noastre, ci să ne concentrăm pe lucrurile esențiale și să eliminăm dezordinea și aglomeratia care ne afectează viața de zi cu zi.
poze: unslplash.com; canva.com
Sunt Doina, specialist în organizarea casei, și voi vorbi cu pasiune despre orice concept care are menirea să simplifice casa voastră și viața voastră.
— Doina Garba